Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

CO2 Laser / Fractional CO2 Laser

To Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 Laser) αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο εργαλείο στην υπηρεσία της ιατρικής αισθητικής χειρουργικής, λόγω των δυνατοτήτων και συνεπώς του ευρέως φάσματος εφαρμογών που προσφέρει.

Η ενέργεια του CO2 Laser απορροφάται επιλεκτικά από το νερό της επιδερμίδας και του χορίου, προκαλώντας στοχευμένη εξάχνωση και τοπική διέγερση των περιφερικών ιστών από την αναπτυσσόμενη ενέργεια.

Οι ιδιότητες αυτές επιτρέπουν την εφαρμογή του Laser στην εξαιρετικά ακριβή αφαίρεση καλοήθων δερματικών βλαβών χωρίς να δημιουργείται ουλή. Σήμερα βλάβες όπως θηλώματα, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μυρμηκιές, κονδυλώματα, ξανθελάσματα και συριγγώματα στα βλέφαρα αφαιρούνται σύντομα και ανώδυνα με μόνιμο αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση παθήσεων του όνυχος (ονυχοδυστροφία) αποτελεί μια πρόσφατη ένδειξη εφαρμογής του Laser με εξαιρετική επίσης αποτελεσματικότητα.

Το CO2 Laser έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια επιτυχώς και στο πεδίο της ανάπλασης του προσώπου (antiaging). Παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκε εκτεταμένη διάρκεια επούλωσης του δέρματος, που συχνά επιπλεκόταν με ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως παρατεταμένη ερυθρότητα του προσώπου, αναζωπύρωση φλεγμονών (από έρπη ή βακτήρια), αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (υπερμελάγχρωση / υπομελάγχρωση), ουλή κα.

Η τελευταία δεκαετία σηματοδοτήθηκε από την ανακάλυψη και χρήση του fractional laser διοξειδίου του άνθρακα (fractional CO2 Laser), με το οποίο επιτυγχάνονται εξίσου καλά αισθητικά αποτελέσματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο αποθεραπείας και μηδενίζοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιείται από έμπειρο ιατρό.

Αντί λοιπόν να τραυματίζεται η επιδερμίδα και μέρος του χορίου μιας ολόκληρης περιοχής, όπως παλιότερα, ρυθμίζεται το Laser από τον ιατρό και σκανάρεται η περιοχή από πολλές λεπτές δέσμες Laser που προκαλούν μικροσκοπικές στήλες εξάχνωσης στο δέρμα, αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα ενδιάμεσα των στηλών. Η διατήρηση των  άθικτων νησίδων δέρματος συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτερη επούλωση και ανάπλαση της περιοχής, με τη διέγερση των ινοβλαστών για την παραγωγή νεών κολλαγόνων ινών και ελαστίνης αλλά και τη σύνθεση νέων κυττάρων στην επιδερμίδα και το χόριο. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται σύσφιξη του δέρματος, βελτίωση στην υφή και το χρώμα του, μείωση των βαθιών και απάλειψη των λεπτών ρυτίδων, προσφέροντας λάμψη και αναζωογόνηση όλου του προσώπου.

Το αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από 2-3 εβδομάδες, ενώ η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί ανά τακτά διαστήματα (μία/μήνα), ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και το στόχο της θεραπείας.

Η τελευταία εξελιγμένη γενιά fractional Laser  που διαθέτουμε ρυθμίζεται κατά τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει να προσφέρουμε εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με την περιοχή, το πρόβλημα και την ποιότητα του δέρματος κάθε ατόμου.

Παράλληλα, η γνώση και εμπειρία από τη χρήση αυτού του τύπου Laser  βρίσκει εφαρμογή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ουλών ακμής αλλά και κάθε άλλο τύπο ουλής, όπως μετά από τραυματισμό, χειρουργείο ή έγκαυμα, καθώς και για τις ραγάδες (εγκυμοσύνης, μεταβολής βάρους κτλ).

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι το fractional Laser  συνδυάζεται ιδανικά με άλλες θεραπείες ανάπλασης προσώπου που προσφέρουμε, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP ή η λιπομετάθεση, δρώντας με διαφορετικούς μηχανισμούς στην ανάπλαση του δέρματος και ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Την ημέρα της θεραπείας και την επομένη θα αντιμετωπίσετε μιαν σχετική ερυθρότητα, η οποία συνήθως υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες, αναλόγως των ενδείξεων και του πρωτοκόλλου που έχει εφαρμοστεί.
Η αίσθηση θερμότητας και καύσου που θα έχετε στο πρόσωπό σας διαρκεί λίγες ώρες μετά από κάθε συνεδρία και υποχωρεί την επόμενη μέρα, οπότε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε make-up. Επίσης, συστήνεται η χρήση αναπλαστικής κρέμας για 20 ημέρες και αντηλιακού για το ίδιο διάστημα.