Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Μελάνωμα

Το Μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος και ο 3ος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον άνθρωπο.

Το καλό νέο είναι ότι το δέρμα «προειδοποιεί» για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, μιας και σχεδόν σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ορατή «νέα» βλάβη ή μια βλάβη που έχει «αλλάξει». Η δερματολογική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε βλάβη που έχει «αλλάξει», έχει διαφοροποιηθεί δηλαδή όσον αφορά το σχήμα, το περίγραμμα, το χρώμα, το μέγεθός της (Κανόνας ΑΒCDE: A – Asymmetry, B – Border, C – Colour, D – Diameter, E – Evolution).

Η δερματοσκοπική εξέταση με ψηφιακό δερματοσκόπιο είναι πρωτίστης σημασίας για τη διάγνωση του μελανώματος. Ακόμη και ένα μελάνωμα που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να διαγνωστεί με την εξειδικευμένη δερματοσκοπική εξέταση από έμπειρο Δερματολόγο, πριν καν αφαιρεθεί!

Η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση του μελανώματος σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες σώζει ζωές. Η σταδιοποίησή του με βάση την ιστολογική εξέταση θα καθορίσει την πρόγνωση και την τυχόν απαραίτητη περαιτέρω θεραπευτική παρέμβαση.

Συνεπώς, διαθέτουμε σήμερα τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά και την επιστημονική γνώση, που επιτρέπουν τη σημαντική μείωση των κινδύνων που συνδέονται με το μελάνωμα.

Για την αποτελεσματική πρόληψη συστήνεται η ολοσωματική δερματοσκοπική εξέταση μία φορά το χρόνο και βέβαια εξέταση σε κάθε περίπτωση που υπάρχει  νέα ύποπτη βλάβη ή αλλαγή σε μια βλάβη. Η χαρτογράφηση σπίλων με σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής δερματοσκόπησης αποτελεί επιπρόσθετο αποτελεσματικό εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του μελανώματος, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.