Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Βλάβες δέρματος

Οι βλάβες του δέρματος και η χειρουργική τους αντιμετώπιση αποτελούν ευρύ πεδίο της αισθητικής και επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής. Οι βλάβες του δέρματος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Οι συχνότερες καλοήθεις βλάβες του δέρματος και υποδορίου ιστού είναι οι σπίλοι (ελιές), οι κύστεις, τα λιπώματα, τα γάγγλια, οι εφηλίδες, τα θηλώματα, οι υπερκερατώσεις, τα ινώματα, τα αιμαγγειώματα κ.α.

Οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ο συχνότερος καρκίνος που προσβάλλει τον άνθρωπο), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και τέλος το μελάνωμα (από τους πιο επιθετικούς καρκίνους που προσβάλλουν τον άνθρωπο).

Η ποιότητα του δέρματος, η κληρονομικότητα, η έκθεση στον ήλιο, ο τρόπος ζωής και σειρά χημικών ουσιών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις κακοήθεις βλάβες του δέρματος.

Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων φέρουν στο δέρμα τους βλάβες καλοήθους μορφής, η επαγρύπνηση είναι βασικό στοιχείο όχι μόνο της πρόληψης αλλά και της θεραπείας των κακοήθων βλαβών. Συστήνεται προσεκτικός και λεπτομερής τακτικός έλεγχος του δέρματος για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των βλαβών του. Οι καλοήθεις χρήζουν μόνο παρακολούθησης, εκτός κι αν προκαλούν αισθητικά προβλήματα, οπότε μπορούν να αφαιρεθούν με ποικιλία τεχνικών, ανάλογα με τη φύση και την περιοχή εντόπισης της βλάβης. Στην περίπτωση διάγνωσης κακοήθους όγκου, η ριζική χειρουργική του αφαίρεση είναι επιτακτική.
Η ιστολογική εξέταση (βιοψία) κάθε βλάβης που αφαιρείται κρίνεται απαραίτητη.