Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Γυναικομαστία

Γυναικομαστία ονομάζεται η υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού μαστού, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει με γυναικείο. Η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, στην αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού ή σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Πρόκειται για κατάσταση που εντοπίζεται στον ένα ή και τους δύο μαστούς καιι αφορά μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, όλων των ηλικιών. Πλήθος παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία, όπως η παχυσαρκία, η χρήση φαρμάκων (αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αντιυπερτασικά κ.α.), αλκοόλ, μαριχουάνα, παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, όρχεων, ενδοκρινολογικά νοσήματα, διαταραχές των επινεφριδίων, του ήπατος κα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Η διόρθωση της γυναικομαστίας, σε άνδρες που είναι υγιείς και συναισθηματικά σταθεροί, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Για τη μείωση του όγκου του μαστού χρησιμοποιούνται τεχνικές λιποαναρρόφησης, χειρουργική εκτομή του αδένα ή συνδυασμός των δύο τεχνικών, ανάλογα με την περίπτωση. Σπανιότερα, απαιτείται και εκτομή περίσσειας δέρματος πέριξ του μαστού. Η επέμβαση γίνεται, κατά κανόνα, με γενική αναισθησία. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, εφόσον εφαρμοστούν κατάλληλα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης. Απαιτείται η χρήση ειδικού πιεστικού ενδύματος (γιλέκο) για 4-8 εβδομάδες και συστήνεται η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Ένα καλύτερα σχηματισμένο στήθος που δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στον άνδρα είναι το επιθυμητό και σύνηθες τελικό αποτέλεσμα. Η καλή ποιότητα και ελαστικότητα του δέρματος συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ουλές είναι πολύ μικρές, μη διακριτές, συνήθως, δια γυμνού οφθαλμού.