Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Γάγγλια, όγκοι και τραύμα στην άκρα χείρα

Τα γάγγλια αποτελούν καλοήθεις βλάβες της άκρας χειρός, που εντοπίζονται σε τυπικές θέσεις στον καρπό και τα δάκτυλα. Συνήθως εξελίσσονται αργά, με αύξηση του μεγέθους τους, με συνέπεια να ψηλαφώνται. Ο πόνος σχετίζεται με το μέγεθος του γαγγλίου και αποτελεί ένδειξη για την αφαίρεσή του. Η αφαίρεση γίνεται υπό τοπική αναισθησία, με την εφαρμογή των πιο εξελιγμένων πρωτοκόλλων και την ολική αφαίρεση της βλάβης. Η αποθεραπεία είναι σύντομη.

Καλοήθεις όγκοι της άκρας χειρός είναι οι κύστεις, ο γιγαντοκυτταρικός όγκος, η κοινή μυρμηκιά, το κοκκίωμα, το αιμαγγίωμα κ.α. Θεραπεία σε κάθε περίπτωση αποτελεί η ολική αφαίρεση της βλάβης.

Κακοήθεις όγκοι του δέρματος απαντώνται και στην άκρα χείρα και απαιτούν ριζική αφαίρεση και αποκατάσταση με την εφαρμογή των τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής.

Τα τραύματα της άκρας χειρός είναι συχνά και μπορεί να συνοδεύονται από κακώσεις τενόντων, αγγείων και νεύρων. Η κλινική εξέταση είναι αναγκαία για τον καθορισμό της βλάβης και ακολουθεί η επέμβαση αποκατάστασης για τη διατήρηση της λειτουργικότητας του χεριού. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει και εξάρτάται άμεσα από τη βαρύτητα της κάκωσης. Απαραίτητη είναι και η εφαρμογή κατάλληλου προγράμματος κινησιοθεραπείας σε συνεργασία με το γιατρό σας και τον φυσιοθεραπευτή.