Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Κηλίδες – Πανάδες – Μέλασμα

Πρόκειται για επίπεδες χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, χρώματος συνήθως καφέ ή  γκριζόμαυρου, που παρατηρούνται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στα χέρια, το ντεκολτέ κλπ. Οφείλονται στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα (ήλιος, solarium), ενώ στο μέλασμα εμπλέκεται συχνά και ο ορμονικός παράγοντας (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά).

Aν και πρόκειται συνήθως για καλοήθεις βλάβες, είναι πρωτίστης σημασίας να γίνει κατ’ αρχάς δερματολογικός έλεγχος (κλινικά και δερματοσκοπικά με ψηφιακό δερματοσκόπιο) και αφού τεθεί η διάγνωση και αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κακοήθειας -ιδίως στις κηλίδες!- να καθοριστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες και ειδικά PEELINGS (Brightening Peeling), που περιέχουν πολύτιμους λευκαντικούς και αναζωογονητικούς παράγοντες, μπορούν να εξαφανίσουν ή να περιορίσουν αισθητά τις δυσχρωμίες αυτές και παράλληλα να μας χαρίσουν ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.     

H θεραπεία με FRACTIONAL CO2 LASER, η Microneedling θεραπεία καθώς και η έγχυση αυτόλογου πλάσματος – PRP αποτελούν επιπρόσθετες δυνατότητες αντιμετώπισης των δυσχρωμιών αυτών. Ο ελεγχόμενος μικροτραυματισμός που δημιουργείται στο δέρμα με τις μεθόδους αυτές δίνει το έναυσμα να ομαλοποιηθεί η κατανομή και η ποσότητα της μελανίνης και επομένως να υποχωρήσουν οι έντονες δυσχρωμίες. Επιπρόσθετο κέρδος με τις θεραπείες αυτές αποτελεί η διέγερση κολλαγόνου και ελαστίνης και η βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος. Έτσι, επωφελούμαστε από μια καθολική αναζωογόνηση του δέρματός μας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα με την υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση πολύτιμων αυξητικών παραγόντων.   

Οι θεραπείες συστήνεται να γίνονται το φθινόπωρο/χειμώνα. Πολύ σημαντική είναι η υποχρεωτική αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο με συνεχή χρήση κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων, όχι μόνο κατά την περίοδο της θεραπείας, αλλά καθημερινά. Εξάλλου αυτή είναι και η καλύτερη αντιγηραντική ασπίδα για το δέρμα μας!