Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις – Θηλώματα (Skin tags)

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις αποτελούν ίσως η συχνότερη δερματολογική οντότητα. Είναι καλοήθεις, ακίνδυνες υπερπλασίες του δέρματος, συχνά πολλαπλές, ελαφρά προεξέχουσες, με τραχιά επιφάνεια, σε αποχρώσεις του καφέ, γκρι και μαύρου.

Εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30 και αυξάνονται σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας.

Η αυξημένη τους συχνότητα και η συχνά ιδιαίτερα αντιαισθητική τους όψη αποτελούν τους κύριους λόγους της πολυάριθμης προσέλευσης των ασθενών στην κλινική μας.

Τα θηλώματα (skin tags) αποτελούν επίσης συχνό πρόβλημα. Είναι καλοήθη, μικρά ογκίδια του δέρματος μεγέθους 1-3 mm, που εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 25-30 ετών και μοιάζουν με κρεατοελιές. Έχουν συνήθως χροιά δέρματος και εντοπίζονται στις πτυχές του σώματος, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένη τριβή (λαιμός, μασχάλες, βλέφαρα, μηροβουβωνική χώρα κλπ.). Δεν μεταδίδονται και δεν πρέπει να συγχέονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)!

Αφού εξεταστούν οι βλάβες κλινικά και δερματοσκοπικά, ώστε να σφραγιστεί η διάγνωση και να αποκλειστεί η κακοήθεια και εφόσον οι ασθενείς επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτές, συστήνεται η αφαίρεση με CO2 LASER. Τόσο για τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις όσο και για τα θηλώματα, το CO2 LASER αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης, καθώς επιτρέπει τη στοχευμένη αφαίρεση των βλαβών χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια. Απαιτείται μία μόνο συνεδρία, μετά την οποία είναι δυνατή η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ συστήνεται μονάχα η ολιγοήμερη χρήση αναπλαστικής κρέμας για τη βέλτιστη επούλωση της περιοχής.