Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Ακτινική κεράτωση – Ακανθοκυτταρικός καρκίνος

Οι ακτινικές κερατώσεις είναι ερυθρές βλάβες στο ηλιοεκτεθειμένο δέρμα, που καλύπτονται από λευκωπά σκληρά λέπια. Θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες, δηλαδή μια πρώιμη μορφή καρκίνου του δέρματος, μιας και ένα ποσοστό αυτών με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνο, που είναι ο δεύτερος επιθετικότερος καρκίνος του δέρματος μετά το μελάνωμα.

Η κλινική και δερματοσκοπική εξέταση με ψηφιακό δερματοσκόπιο από Δερματολόγο είναι πρωτίστης σημασίας για τη διάγνωση τόσο των ακτινικών κερατώσεων όσο και του ακανθοκυτταρικού καρκίνου.

Οι ακτινικές κερατώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Πολύ συχνά πραγματοποιείται καυτηριασμός με CO2 Laser, ιδιαίτερα για ολιγάριθμες ή μεγαλύτερου μεγέθους βλάβες. Εναλλακτικά, προπαντώς σε μικρές και πολλαπλές βλάβες μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της κρυοθεραπείας. Επικουρικά μπορούν να χορηγηθούν τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η βιοψία, για να αποκλειστεί η εξαλλαγή σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που έχει σαφώς χειρότερη πρόγνωση και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Στον ακανθοκυτταρικό καρκίνο η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης λαμβάνοντας επαρκή όρια σφαλείας, όπως προτείνεται από τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες, είναι απαραίτητη για την ίαση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία του ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος εντοπίζεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της κεφαλής και του προσώπου, οπότε δεν μπορεί να αφαιρεθεί με απλή εκτομή. Λόγω της ιδιαιτερότητας των δομών της περιοχής η χειρουργική αφαίρεση είναι απαραίτητο να γίνει από Πλαστικό Χειρουργό με εμπειρία στις κατάλληλες τεχνικές, ώστε να εξασφαλιστεί η ολική αφαίρεση του όγκου, αλλά και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τη βιοψία / ολική εκτομή ακολουθεί πάντοτε η ιστολογική εξέταση της δερματικής βλάβης, που είναι απαραίτητη τόσο για να επισφραγίσει τη διάγνωση, όσο και για να επιβεβαιώσει την ολική αφαίρεση του όγκου.

Για την αποτελεσματική πρόληψη συστήνεται η ολοσωματική δερματοσκοπική εξέταση μία φορά το χρόνο και βέβαια εξέταση σε κάθε περίπτωση που υπάρχει  νέα ύποπτη βλάβη. Ο σύγχρονος εξοπλισμός ψηφιακής δερματοσκόπησης αποτελεί επιπρόσθετο εργαλείο μας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε τύπου καρκίνου του δέρματος.