Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Σπίλοι (Ελιές)

Oι σπίλοι (ελιές) είναι από τους συχνότερους καλοήθεις όγκους του δέρματος. Εμφανίζονται συνήθως στην παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ σπανιότερα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι). Μπορεί να είναι επίπεδοι ή επηρμένοι, να έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα, μορφή και χρώματα.

Πολύ σημαντικό είναι ένας σπίλος να εξεταστεί από Δερματολόγο όταν έχει ..”αλλάξει”, έχει διαφοροποιηθεί δηλαδή όσον αφορά το σχήμα, το περίγραμμα, το χρώμα, το μέγεθος του – Κανόνας ΑΒCDE: A – Asymmetry, B – Border, C – Colour, D – Diameter, E – Evolution.

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τη δερματοσκόπηση της βλάβης θα θέσουν τη διάγνωση. Ανάλογα με την περίπτωση η βλάβη μπορεί να φωτογραφηθεί και να αποθηκευτεί για μελλοντική παρακολούθηση ή να αφαιρεθεί. Η αποθήκευση σπίλων μέσω σύγχρονου εξοπλισμού φηφιακής δερματοσκόπησης, όπου κρίνεται απαραίτητο, ονομάζεται χαρτογράφηση σπίλων.

Όταν ένας σπίλος προεξέχει της επιδερμίδας, μπορεί να τραυματιστεί από τα ρούχα ή από κάποιο αξεσουάρ, όπως είναι η αλυσίδα, η ζώνη κλπ. Αιμορραγία ή και φλεγμονή αποτελούν συχνά επακόλουθα και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ειδικά όταν έχουν προηγηθεί επανειλημμένοι τραυματισμοί, συστήνεται η αφαίρεση ενός σπίλου. Άλλοτε πάλι ένας σπίλος μπορεί να ενοχλεί αισθητικά.

Ανάλογα με τον τύπο του σπίλου και αφού πρώτα πιστοποιηθεί και δερματοσκοπικά – με εξέταση δηλαδή με ψηφιακό δερματοσκόπιο – η φύση του σπίλου, συστήνεται είτε κλασική χειρουργική αφαίρεση είτε αφαίρεση με LASER τελευταίας τεχνολογίας για βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ο ιστολογικός έλεγχος (βιοψία) θα σφραγίσει τη διάγνωση.

Στην κλινική μας διαθέτουμε την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία  τόσο για τη διάγνωση όσο και για την άρτια αισθητική αφαίρεση των σπίλων, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών και τελευταίας τεχνολογίας διευκολύνουν το έργο μας προς αυτήν την κατεύθυνση.