Χαριλάου Τρικούπη 10,

45332 Ιωάννινα

τ.: +30 26510 22 756

e-mail: info@swanclinic.gr

Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος. Ευτυχώς όμως έχει και την καλύτερη πρόγνωση, εφόσον διαγνωστεί και θεραπευτεί άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νέα βλάβη, η οποία επιμένει και με τον καιρό εξελίσσεται. 

Η κλινική και δερματοσκοπική εξέταση με ψηφιακό δερματοσκόπιο από δερματολόγο είναι πρωτίστης σημασίας για τη διάγνωση του βασικοκυτταρικού καρκίνου. 

Η θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκίνου είναι η χειρουργική αφαίρεση της δερματικής βλάβης μαζί με επαρκή υγιή όρια, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία η ύποπτη βλάβη εντοπίζεται στις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου, δεν μπορεί να αφαιρεθεί με απλή εκτομή. Λόγω της ιδιαιτερότητας των δομών της περιοχής. Η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση του ελλείμματος συστήνεται να γίνει από Πλαστικό Χειρουργό με εμπειρία στις κατάλληλες τεχνικές, ώστε να εξασφαλιστεί η ολική αφαίρεση του όγκου, αλλά και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η πλήρης αφαίρεση του βασικοκυτταρικού καρκίνου είναι προαπαιτούμενα για την ίαση. Η ιστολογική εξέταση θα επισφραγίσει τη διάγνωση και θα καθορίσει το πρωτόκολλο παρακολούθησης από τη Δερματολόγο.

Για την αποτελεσματική πρόληψη συστήνεται η ολοσωματική δερματοσκοπική εξέταση μία φορά το χρόνο και βέβαια εξέταση σε κάθε περίπτωση που υπάρχει  νέα ύποπτη βλάβη. Ένας σύγχρονος εξοπλισμός ψηφιακής δερματοσκόπησης αποτελεί επιπρόσθετο εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε τύπου καρκίνου του δέρματος.